Arganträdet

Argan trädet är den ända sorten inom genuset Argania. Det är utrotningshotat och växer enbart vilt i sydvästra Marocko. Den odlas också i Israel, Arva och Negev. Trädet blir upp till 8-10 meter högt och kan leva mellan 150-200 år. Bladen på trädet är små och ovala med en längd på 2-4 centimeter. Som många andra träd i de varmare regionerna så har det en taggig stam. Blommorna på trädet är precis som löven små. Fem gul/gröna blomblad växer fram i April.

På Argan trädet växer det även frukter. Frukterna har ett tjockt skal och luktar gott men smakar det motsatta. Det tar ett år för frukten innan den är mogen att skördas. Fruktköttet används som föda för boskap och av kärnan gör man olja.

Arganolja
Vid tillverkning av arganoljan så samlas frukterna in, skalen slås sönder med en sten och sedan karvar man fram de tre kärnorna som finns i frukten. Kärnorna rostas över eld och mals sedan ner till olja. Det är rostningen som ger oljan dess nötaktiga arom. Vid tillverkning av 300g olja krävs 9 kilo fruktkärnor. Tillverkningen av oljan görs förhand och säljs i Marocko som ett lyxföremål. Den orostade varianten av oljan används för att vårda hudsjukdomar. Texter från Egypten nämner arganoljan som ett läkemedel omkring år 1219. I Europa är den orostade oljan en vanlig ingrediens i många skönhetsprodukter. Dess popularitet har växt snabbt i både Europa och Nord Amerika. Där kan man hitta oljan lite överallt för mellan 400-500 kronor för 500ml.

Oljan går även att använda till matlagning – vilket är dess primära uppgift. I trakterna där Argan trädet växer har många ersatt olivoljan med arganolja istället.

Arganolja innehåller
– 44% Oleic acid
– 30% Alpa-linolenic acid
– 12% Palmitic acid
– 6% Stearidonic acid
– 5% Linoleic acid
– 3% Myistic acid